Om THn Bisyssla

Jag som driver företaget THn Bisyssla heter Thomas Henriksson. Uppväxt på en mjölkgård i Göingebygden, och är utbildad finsnickare. En dag då jag var i tonåren, under första halvan av nittiotalet, så fångade jag en bisvärm åt min farfar på min egen födelsedag. Då farfar kommit hem senare samma kväll, så fick jag svärmen och en tom trågkupa av honom - det var ju trots allt min födelsedag! Farfar var född 1914 och hade i sin tur ärvt biodlingen av sin far. Bina hade inget vidare temperament, men de var framförallt väldigt svärmbenägna. Redan den första sommaren sökte jag mig till Hästveda Biodlareförening, och lärde mig de följande åren att odla egna Buckfastdrottningar.

Alla Buckfastdrottningar med stamtavla, oavsett vilket land odlaren finns i, har en identitet som består av en förkortning av odlarens namn -årtal drottningen föddes- nummer i serien. Mina Buckfastinitialer är THN både nationellt och internationellt, därav företags namn. Exempelvis drottningen THN-18-532.

Biodlingen drev jag under många år som en bisyssla vid sidan av en heltidsanställning på en möbelfabrik. Under ett antal år växte biodlingen, och anställningen minskades för att få tiden att räcka till. De senaste åren har jag valt att satsa all tid i egen regi, och därför har jag ett litet finsnickeri vintertid där jag främst går som inhyrd konsult åt byggföretag och köksmontör numera.

Sedan 2008 är jag bosatt ute på Kullahalvön i Nordvästra Skåne. En sagolik miljö, med väldigt tidig vårutveckling i bigårdarna. Detta har gjort att jag satsar allt mera på produktion av drottningar och bin för avsalu, då många kunder vill ha så tidig leverans som möjligt.

Genom ett samarbete med andra Buckfastodlare så har jag i mina kupor bland de bästa Buckfastdrottningarna som finns i vårt vackert avlånga land. Avkomman jag säljer har mycket goda vitsord och kunder återkommer år efter år. Jag har över 25 års egen erfarenhet av avel och försäljning av Buckfastdrottningar.

Min biodling bygger på hållbarhet och maximerad avkastning per invintrat bisamhälle. Jag har höga snittskördar och obefintliga vinterförluster. Detta ger en rationell verksamhet med fulla honungsramar och minskad tidsåtgång och hantering i olika skötselmoment.